Παραδοσιακός μελόχοντρος
Τα παλιά χρόνια που οι άνθρωποι δεν διέθεταν το κατάλληλο μηχάνημα για τη συγκομιδή του μελιού (μελιτοεξαγωγέα) έστυβαν τις κηρήθρες με το μέλι και τα στυμμένα κομμάτια τα ξέπλεναν με νερό.
Οι αλαταρές των Κυθήρων
Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας τις αλυκές στα Κύθηρα (αλαταρές) όπως και τις βραχονησίδες τα διαχειριζόταν το Επιχώριον Συμβούλιον. Σήμερα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και τα σχετικά Π.Δ., οι αλυκές, ως μέρος της έγγειας μη ιδιωτικής περιουσίας, ανήκουν κατά αποκλειστικότητα στη διαχείριση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, η οποία εξακολουθεί να τι
Το τσιριγώτικο Χριστόψωμο
Το παραδοσιακό Τσιριγώτικο χριστόψωμο ήταν από σταρένιο αλεύρι, το οποίο ζύμωναν με λάδι, μέλι, ζάχαρη, φριγμένη φλούδα πορτοκαλιού κοπανισμένη, κανέλλα, γαρύφαλλο και σταφίδες. Αφού τα πλάσουν, τοποθετούν ένα σταυρό από την ίδια ζύμη και καρφώνουν καρύδια και αμύγδαλα.
Πάστα Μύ(γδα)λο
Μια φωτογραφία ειρηνικών, ξένοιαστων και ανυποψίαστων ανθρώπων στη Χώρα Κυθήρων πριν 50 χρόνια απολαμβάνει το καφεδάκι στο ιστορικό καφενείο του Κοντολέοντος-Κόκκινου και μετέπειτα Δαπόντε (νυν Συμβολαιογραφείο-Υποθηκοφυλακείο) στο οποίο έδινε παραστάσεις θεάτρου σκιών ο Ευγένιος Σπαθάρης κατά την περίοδο του εμφυλίου και στο οποίο έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στα Κύθ
